Tratament paradontoză: tratament laser vs. tratament traditional

Dacă suferi de paradontoză, atunci cu siguranță medicul tău dentist te-a avertizat cu privire la riscurile acestei afecțiuni pe termen lung. Ȋn cazul paradontozei, gingiile se pot retrage atât de mult încât să ajungă să dezvelească complet rădăcinile dinților, expundându-le astfel riscurilor de a se caria mult mai repede sau chiar de a-ți pierde dinții. Multe persoane care suferă de paradontoză necesită tratament de specialitate pentru a încetini avansarea bolii și pentru a elimina durerile generate de inflamarea gingiilor.

 

Tratament traditional paradontoza

Când discutăm despre tratamentul tradițional ca și tratament în paradontoză, discutăm despre acele tehnici prin care medicul stomatolog elimină placa bacteriană sau tartrul depuse pe dinți sau la nivelul gingiilor. Ȋn cazul în care paradontoza a avansat destul de mult, este posibil ca tratamentul tradițional să implice și nivelarea rădăcinilor dinților astfel încât să fie eliminate bacteriile depuse acolo și care pot cauza infecții grave ale gingiilor, ducând până la afectarea osului care susține dinții.

 

Tratament chirurgical clasic paradontoza

Dacă paradontoza a avansat foarte mult și tehnicile de îndepărtare a plăcii sau detartrajul nu mai sunt suficiente, atunci este foarte probabil ca tratamentul chirurgical să fie singura opțiune. Ȋn tratamentul chirurgical clasic al paradontozei se folosește bisturiul pentru eliminarea țesutului paradontal afectat astfel încât să nu avanseze și mai mult. Ȋn cazul tratamentului chirurgical clasic există suficient de multe efecte post-operatorii mai puțin plăcute, precum dureri intense la nivelul gingiilor, rămânerea cu anumite cicatrici, sângerări abundente în primele zile după intervenția chirurgicală și reatașarea dinților de gingii se face mult, mult mai greu.

 

Tratament paradontoza laser

Tratamentul cu laser în cazul bolii paradontale poate fi cea mai bună soluție atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și din punct de vedere al stării post-operatorii. Deși rezultatele sunt foarte asemănătoare cu cele ale chirurgiei clasice, datorită faptului că este minim invaziv tratamentul laser este considerat un tratament nechirurgical. Tratamentul laser înseamnă eliminarea tartrului cu ajutorul laserului de mare precizie, iar ulterior laser-ul elimină și acel țesut paradontal care este afectat de infecție, dar fără a îndepărta țesutul care este sănătos, așa cum se poate întâmpla în cazul chirurgiei clasice. După eliminarea țesutului afectat de infecție, metoda laser curăță foarte bine locul de orice bacterie, iar apoi lasă corpul să se vindece singur.

 

Avantajele tratamentului laser în paradontoză

Există mai multe argumente pentru care să optezi pentru un tratament laser în cazul în care ai nevoie de un tratament împotriva paradontozei. Primul avantaj este dat de durata mult mai mică a tratamentului, acest tratament laser fiind foarte eficient în scurt timp. Un alt mare avantaj îl constituie partea post-operatorie, acolo unde metoda laser nu are concurență. Recuperarea după un tratament laser împotriva paradontozei este foarte rapidă, iar gingiile se vor reatașa de dinții foarte repede ca urmare a faptului că laserul nu a distrus țesut sănătos, ci doar acel țesut bolnav. La aceste avantaje putem adăuga și faptul că în urma intervenției cu laser, durerile post-operatorii vor fi minime sau chiar inexistente, la fel putând fi și în cazul sângerărilor post-operatorii.