Esti alergic la gluten? (iata 6 semne care ar trebui sa iti dea de gandit)
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara si orz. Alergia la gluten reprezinta, de fapt, reactiile sistemului imunitar la gluten. Mediciii au descoperit ca exista 5 tipuri diferite de intoleranta la gluten.
Simptomele care iti spun ca esti alergic la gluten incep sa se manifeste fie la cateva minute dupa ce ai consumat un produs ce contine grau, fie la un interval de maximum 2 ore.
Care sunt semnele care iti spun ca esti alergic la gluten?
1.Probleme digestive
Te simti umflat, te confrunti cu gaze, diaree sau constipatie? Pot fi semne ale intolerantei la gluten.
Nu trebuie sa te impacientezi daca aceste simptome se manisfesta din cand in cand. Insa, daca ai un sistem digestiv disfunctional, s-ar putea ca glutenul sa fie responsabil de asta.
2.Oboseala
Dupa ce consumi o masa cu alimente ce contin gluten, te simti obosit sau te confrunti cu o oboseala cronica a sistemului nervos central (numit in engleza brain fog).
O minte incetosata inseamna ca ai probleme de concentrare, te confrunti cu un lapsus de moment, te poti simti confuz sau dezorientat. Ai grija ce mananci la birou!
3.Keratoza pilara (bubite ce dau aspect de piele de gaina, in special, pe brate) sau alte boli de piele (cum ar fi urticaria cronica, dermatita atopica etc)
Keratoza pilara poate fi rezultatul unei deficiente de acizi grasi sau a unei deficiente de vitamina A, care apar din cauza faptului ca glutenul afecteaza intestinul.
4.Durerile de cap
Stiu la ce va ganditi. Durerile de cap sau migrenele pot fi provocate de un numar infinit de factori. Ei bine, apar si daca esti alergic la gluten.
5.Iti amortesc des mainile si picioarele
Oricui i poate intampla sa ii se amorteasca piciorul pentru ca a stat intr-o pozitie gresita. Inca daca aceste amorteli se intampla frecvent pot fi un semn de intoleranta la gluten.
6.Depresia si anxietatea
Potrivit mai multor studii, exista o legatura intre alergia la gluten si problemele psihiatrice comune, cum ar fi depresia si anxietatea (atat la adulti, cat si la copii).
Nu ar fi rau sa mergi la doctor pentru a afla daca una dintre formele de alergie la gluten reprezinta sursa depresiei tale.
Consulta-te cu un doctor pentru a descoperi daca esti cu adevarat alergic la gluten si, daca este nevoie, tine un regim “gluten-free”. Indiferent de rezultat, o alimentatie echilibrata nu a facut rau nimanui, nu-i asa?